default-logo

Περιστατικό νο 3

Αναθεώρηση Αρθροπλαστικής γόνατος σε 2 στάδια

Γυναίκα 57 ετών με ολική αρθροπλαστική γόνατος το 2011,  2 χρόνια πριν έρθει σε εμάς (2013). Παραπονιόταν για έντονο πόνο στη βάδιση, ενώ ανέφερε ότι «ακούει θόρυβο από την αρθροπλαστική» όταν κινούσε το γόνατο. Στην απλή ακτινογραφία (εικόνα 1) είναι προφανής η πλήρης καταστροφή του  «πλαστικού» και η χαλάρωση, ειδικά της πρόθεσης της κνήμης. Η διερεύνηση που έγινε με εξετάσεις αίματος, παρακέντηση και σπινθηρογράφημα, απέδειξε σηπτική χαλάρωση. Απέδειξε δηλαδή την παρουσία μικροβιακής φλεγμονής ως αιτία της αποδιοργάνωσης της αρθροπλαστικής.  Είναι εξαιρετικά απίθανο μια αρθροπλαστική να χαλάσει στα 2 χρόνια, εκτός αν κάποιο πολύ σημαντικό τεχνικό λάθος έχει συμβεί ή υποκρύπτεται κάτι άλλο. Πρέπει να ακούμε με πολλή προσοχή τον ασθενή μας που παραπονιέται για πόνο και να παίρνουμε ένα πολύ λεπτομερές ιστορικό. Η συγκεκριμένη άρρωστη μετά από πολλές ερωτήσεις «θυμήθηκε» ότι μετά την επέμβαση, για κάποιο λόγο, της είχε χορηγηθεί επί ένα μήνα αντιβίωση. Αυτό, συγκριτικά με τη μοντέρνα πρακτική της μιας ή δύο δόσεων μόνο, από μόνο του θέτει την υπόνοια ότι κάτι συνέβη κατά την επέμβαση ή αμέσως μετά…

 Έτσι εφαρμόσθηκε πρωτόκολλο αντικατάστασης αρθροπλαστικής 2 σταδίων. Στην πρώτη φάση έγινε αφαίρεση των προθέσεων και καθαρισμός. Τοποθετήθηκε spacer αντιβιοτικού, ( εικόνες 2-3 ) με σκοπό να «διατηρηθεί» ο χώρος και η τάση του γόνατος.

Χορηγήθηκε αντιβίωση βάσει καλλιεργειών για 6 εβδομάδες και μετά από ένα μήνα αναμονή και φυσιολογικές εξετάσεις έγινε επανεμφύτευση υλικών με αρθροπλαστική τύπου vanguard 360 της zimmer – biomet (εικόνα 4). Πέντε χρόνια μετά, είναι πολύ ευχαριστημένη, ελεύθερη λοίμωξης με εύρος κίνησης 0 – 130 μοίρες και ανώδυνο γόνατο.